Τα 4C's.

Κάθε διαμάντι, όπως κι ένα ανθρώπινο δακτυλικό αποτύπωμα, έχει ορισμένα διακριτικά χαρακτηριστικά. Τα 4C’s – Color-Χρώμα, Clarity-Καθαρότητα, Cut-Κόψιμο και Carat Weight-Βάρος σε καράτια. Αυτά είναι τα παγκόσμια αποδεκτά πρότυπα για την αξιολόγηση της ποιότητας ενός διαμαντιού.

Clarity

Η καθαρότητα των διαμαντιών είναι ένα μέτρο της διαύγειας και της σπανιότητας της πέτρας, που βαθμολογείται από την ορατότητα αυτών των χαρακτηριστικών κάτω από μεγέθυνση 10 ισχύος. Μια πέτρα βαθμολογείται ως Flawless εάν, με μεγέθυνση ισχύος 10, δεν έχει ορατά εσωτερικά ελαττώματα (Inclusions) και εξωτερικές ατέλειες (Blemishes).

Diamond Clarity Chart

FL : Flawless, χωρίς εσωτερικά ή εξωτερικά σφάλματα
IF: Internally Flawless, χωρίς εσωτερικά σφάλματα
VVS1 VVS2: Very, Very Slightly Included, πάρα πολύ μικρά σφάλματα
VS1 VS2: Very Slightly Included, πολύ μικρά σφάλματα
SI1 SI2: Slightly Included, μικρά σφάλματα
I1 I2 I3: Imperfect, αρκετά σφάλματα

Τα σφάλματα φαίνονται μόνο με φακό ισχύος 10x εκτός της τελευταίας κατηγορίας που αρχίζουν να φαίνονται και με γυμνό μάτι.
Ένα διαμάντι με χαμηλό βαθμό καθαρότητας περιέχει αρκετά εγκλείσματα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τη λάμψη. Επειδή τα εγκλείσματα εμποδίζουν τη διάθλαση και την επιστροφή του φωτός, όσο χαμηλότερη είναι η καθαρότητα, τόσο πιο θολό θα εμφανιστεί το διαμάντι.

3 Diamond Clarity Chart.

Color

Το χρώμα αναφέρεται στη φυσική απόχρωση των λευκών διαμαντιών. Στη φύση, τα περισσότερα λευκά διαμάντια έχουν μια μικρή απόχρωση κίτρινου χρώματος. Όσο πιο κοντά στο να είναι «άχρωμο» ένα διαμάντι, τόσο πιο σπάνιο είναι. Το γεμολογικό πρότυπο για τη βαθμολόγηση του χρώματος είναι να αξιολογήσει κάθε πέτρα σε σχέση με ένα βαθμονομημένο σετ διαμαντιών και να εκχωρήσει ένα γράμμα από το “D” (άχρωμο) ως το “Z” (ανοιχτό κίτρινο).

Color Grading Chart

DEF: Colorless, άχρωμο
GHIJ: Near Colorless, σχεδόν άχρωμο
KLM: Faint Yellow, αμυδρά κίτρινο
NOPQR: Very Light Yellow, ελαφρώς κίτρινο
STUVWXYZ: Light Yellow, αρκετά κίτρινο

Το χρώμα είναι το δεύτερο πιο σημαντικό από τα 4C, επειδή ο βαθμός χρώματος επηρεάζει άμεσα την εμφάνιση της πέτρας. Τα διαμάντια με κακή ποιότητα χρώματος μπορεί να εμφανιστούν ελαφρώς κίτρινα αντί για το επιθυμητό λαμπερό λευκό.

5 Color Grading Chart

Cut

Το πιο σημαντικό από τα 4C – το κόψιμο – αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι όψεις ενός διαμαντιού με το φως. Καθορίζεται από την συμμετρία, την αναλογία και το γυάλισμα. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, το κόψιμο καθορίζει την ομορφιά της πέτρας.
Το κόψιμο μετριέται σε Excellent, Very Good, Good και Fair.

Carat

Το καράτι δηλώνει το βάρος ενός διαμαντιού και όχι το μέγεθος. Ένα καράτι ισούται με 0.2gr. Το βάρος σε καράτια μπορεί να φαίνεται διαφορετικά σε σχέση με το σχήμα ενός διαμαντιού(round brilliant, princess, pear, oval, cushion, marquise, emerald ή heart). Ένα διαμάντι μπορεί να έχει μεγαλύτερο βάρος σε καράτια χωρίς να φαίνεται μεγαλύτερο και δύο διαμάντια του ίδιου βάρους καρατίων μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος εάν το ένα κοπεί βαθύτερα από το άλλο. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το βάρος δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα το μέγεθος.
8 Shape and Cut

Κόψιμο και σχήμα

Το σχήμα αναφέρεται στη γεωμετρική εμφάνιση ενός διαμαντιού. Τα σχήματα των διαμαντιών κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες: στρογγυλά και fancy. Τα στρογγυλά διαμάντια, γνωστά και ως στρογγυλά μπριγιάν – Round Brilliant Cuts, είναι το πιο παραδοσιακό σχήμα διαμαντιού. Τα διαμάντια fancy σχήματος αναφέρονται σε οποιοδήποτε διαμάντι δεν είναι στρογγυλό μπριγιάν.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κόψιμο και το σχήμα του διαμαντιού δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η κοπή ενός διαμαντιού καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν οι έδρες του με το φως. Ένα σχήμα περιγράφει τη γεωμετρική εμφάνιση ενός διαμαντιού.
*Για λόγους συντομίας πολλοί λένε μπριγιάν αναφερόμενοι στο διαμάντι, αλλά μπριγιάν είναι το κόψιμο. Η σωστή ορολογία θα ήταν διαμάντι σε κόψιμο στρογγυλό μπριγιάν.

Τύποι Μονόπετρου

Το κυρίαρχο σχέδιο είναι το Κλασσικό που με την απλότητά του τονίζει το διαμάντι.
Η Φλόγα, που με το στρίψιμό της δίνει ένα ωραίο σχέδιο και όγκο στο δαχτυλίδι.
Η Ροζέτα, με μία κεντρική πέτρα και άλλες περιμετρικά που την αγκαλιάζουν σαν τα πέταλα του λουλουδιού, εξού και το όνομα της από το ρόδο, στα αγγλικά Rose.
Τα Trilogy, με τρία διαμάντια.
Τα Illusion, που καρφώνονται με πολλά μικρά διαμάντια ώστε να φαίνονται σαν ένα μεγάλο, προσδίδοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα αλλά με πολύ οικονομικότερη τιμή.
Όλες οι παραπάνω κατηγορίες μπορούν να στολιστούν ακόμη περισσότερο με διαμάντια και στα πλαϊνά, μία τεχνοτροπία που λέγεται Pavé και χαρακτηρίζεται από πέτρες που είναι η μία δίπλα στην άλλη σκεπάζοντας την επιφάνεια του μετάλλου.
9 Solitaire types
10 Certification

Πιστοποίηση

Όλα μας τα διαμάντια είναι πιστοποιημένα είτε από γεμολόγους(ειδικός για πολύτιμες πέτρες και διαμάντια), είτε από ανεξάρτητα γεμολογικά ινστιτούτα, όπως to IGI ή το GIA.
Για περισσότερες πληροφορίες θα χαρούμε να σας απαντήσουμε από κοντά.
Συρίβελης Κων/νος, GIA GG Gemologist.