Όπως κάθε μηχανισμός, έτσι και τα ρολόγια απαιτούν την προσοχή και τη φροντίδα μας, ώστε να αντέξουν στον χρόνο, κρατώντας τις ιδιότητες και τις λειτουργίες του αναλλοίωτες.

Καλό είναι να προστατεύουμε το ρολόι και το χέρι μας, από δυνατά χτυπήματα, που πιθανόν να προκαλέσουν βλάβη στον μηχανισμό. Οι γρατσουνιές είναι σχεδόν αναπόφευκτες, αλλά υπάρχουν υλικά όπως το ζαφείρι που είναι σχεδόν αχάρακτο και μας προσφέρει ένα κρύσταλλο αναλλοίωτο και αστραφτερό ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης.

Τα ρολόγια δεν είναι ανθεκτικά στις μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας. Εκτός από τις συστολές-διαστολές που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και δυσλειτουργίες, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επηρεαστεί η στεγανότητα του ρολογιού.

Αποφεύγετε να αφήνετε το ρολόι σας κοντά σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ηχεία κτλ. καθώς τα μαγνητικά πεδία μπορούν να βλάψουν το ρολόι. Πάνω σε αυτό το κομμάτι εργάζονται πολλές εταιρείες τελευταία με την αύξηση των προαναφερθέντων συσκευών ώστε να παράξουν μηχανισμούς με αντιμαγνητικά ελατήρια, όπως η Tissot και η Longines, με την χρήση υλικών όπως το πυρίτιο.

Όπως όλα μας τα αντικείμενα, έτσι και το ρολόι μας χρειάζεται τακτικό καθάρισμα. Λίγες σταγόνες βροχής ή ιδρώτα τις καθαρίζουμε με ένα πανάκι. Εφόσον το ρολόι μας έχει την ιδιότητα στεγανότητας, τότε χρησιμοποιούμε ένα ελαφρώς υγρό πανάκι. Μην ξεχνάτε ότι το θαλασσινό νερό πρέπει να ξεπλένεται πάντα με γλυκό νερό. Μην τοποθετείτε το ρολόι σας κάτω από τη βρύση, ειδικά όταν αυτή τρέχει με πίεση.

Προσέχουμε πάντα την κορώνα του ρολογιού μας να βρίσκεται στην κλειστή θέση, όταν φοράμε το ρολόι. Εφόσον το ρολόι μας έχει βιδωτή κορώνα, ελέγχουμε να είναι βιδωμένη μέσα, δίνοντας πολύ μεγάλη προσοχή στη διαδικασία βιδώματος καθώς μπορεί να επηρεαστεί η στεγανότητα του ρολογιού μας. Προσοχή! Τα ρολόγια δεν πρέπει να φοριούνται στο ντους με ζεστό νερό. Όλες οι οδηγίες των κατασκευαστών περί αδιαβροχοποίησης τονίζουν ότι τα ρολόγια είναι αδιάβροχα στα τάδε μέτρα και για χρήση σε κρύο νερό.

Είναι καλό να επισκεπτόμαστε έναν ωρολογοποιό-τεχνίτη για έλεγχο του ρολογιού μας. Εφόσον είναι αδιάβροχο, κάνουμε έναν τυπικό έλεγχο στεγανότητας ανά δύο έτη.

Τα μηχανικά ρολόγια συνίσταται να λύνονται και να ελέγχονται ανά 5 έτη.